[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]Tämä vaan on niin lähellä sydäntä. Suomen kokoisen väestön liikkeet tuskin vaikuttavat tuon taivaallista isossa kuvassa, mutta ainahan sitä voi yrittää. Kullekin kotitaloudelle säästäminen voikin olla sitten isompi juttu. Varsinkin, jos sattuu asumaan sähkölämmitteisessä talossa Suomessa kuten allekirjoittanut. Oli sitten kyse etiikasta tai ihan puhtaasti rahasta.

Suomalaiset eivät ole ihan totaalisesti sähkölämmitystä tyrmänneet vaikka kohtuullisen kova kirosana onkin. Motivan tutkimus vuodelta 2015 osoittaa, että edellisen kolmen vuoden aikana lämmitysmuodoista ainoastaan suora sähkölämmitys ja maalämpö ovat kasvattaneet suosiotaan, muissa lämmitysmuodoissa trendi on viime vuodet ollut tasaisempaa tai alaspäin. Syinä tähän ovat todennäköisimmin sähkön hinnan kehitys lyhyellä aikavälillä sekä lämmitysjärjestelmän hinta, luotettavuus ja ennen kaikkea säädettävyys.

Mutta se sähkölasku; se kalvaa jokaisen sähkölämmittäjän sydäntä. Kokosin tähän muutaman asian, joita on luukutettu jo monilla foorumeilla. Tässä järjestyksessä ne itse tekisin (tai olen tehnyt).

1. Sähkön kulutustottumuksien muuttaminen.

Tämä käy kaikkiin taloihin (joissa on kaksoistariffi eli ns. yösähkö). Tämä on myös vaikeinta. Eli peiliin katsomisen paikka. Tässä ehdotuksia:

Pese pyykkiä öisin

 

Pese astiat koneella öisin

 

Läppärit, tabletit, telkkarit yms. pääkytkimestä kiinni, kun niitä ei käytetä

 

Laturit pois seinästä, kun laitteita ei ladata

Yökukkujina meille osa näistä toimista onnistuu luonnostaan. Samoin nämä onnistuvat, jos pesukoneissa on ajastimet. Muiden mainittujen asioiden suhteen suutarin lapsella ei ole kenkiä, eli siellä se läppäri on päällä yöt läpeensä. Pitäisi vissiin katsoa peiliin…

2. Huonelämpötilan pudottaminen

Ei ole helppoa tämäkään. Vie kauan tottua viileämpään sisäilmaan. Asiaa helpottaa, jos talossa on lattialämmitys. On arvioitu, että lämpötilan pudottaminen 1C-asteella alentaa sähkönkulutusta lämmitykseen 5-10%. Kattolämmityksellä varustetuissa taloissa muuten pystyy pitämään 1-2C alempaa termostaatin asetusta ihan lämmitysmuodosta johtuen.

3. Spotti/Pörssihintainen sähkö, kaksoistariffi (päivä/yö).

Ainakin käyttämällämme sähköyhtiöllä on tarjota näiden yhdistelmä. Eli kaksoistariffisysteemillä saadaan SÄHKÖN SIIRTO 1c/kWh halvemmalla yöaikaan. Spottisähköllä taas SÄHKÖENERGIAn hinta riippuu markkinoista, mutta on sekin yöaikaan yleensä halvinta. Kesäaikaan vaihtelua on vielä rajummin kuin muulloin, parhaimmillaan sähköenergian hinta on ollut reilusti alle 1c/kWh.

4. Yläpohjan lisäeristys

Jopa 60% talon lämpövuodoista tapahtuu yläpohjan kautta. Meillä tehtiin kattoremppa rintamamiestaloomme 2010 ja entisen 10-20cm tilalle tuli n. 55-60cm selluvillaa. Talon vuotuinen energiankulutus putosi 25-30%.

5. Lämmityksen säätöjärjestelmä älykkääksi

Nykyisin on tarjolla jopa oppivia, pilvipohjaisia järjestelmiä koko talon sähkölämmityksen hallintaan. Järjestelmän ohjaus on helppoa älykännykällä, tabletilla tai läppärillä. Toinen vaihtoehto on hajautettu järjestelmä, eli korvaa vanhat termostaatit ohjelmoitavilla. Järjestelmillä voi sitten asettaa lämpötilaprofiilit huonekohtaisesti oman elämänrytmin mukaan. Nämä järjestelmät toimivat parhaiten, kun lämmittimet ovat mahdollisimman lähellä pintoja. Tällaisia ovat mm. kattolämmitys ja heti lattiapinnan alla oleva lattialämmitys (esim. lämmityskalvo laminaatin alla).

6. Muut toimenpiteet

Itse olen toteuttanut myös seuraavia energiansäästöön tähtääviä toimenpiteitä. Ne kannattaa tehdä silloin, kun asiat tulevat eteen, ei välttämättä asiasta tehden

Ilmalämpöpumpun lisäys, lamppujen vaihto led-lampuiksi, induktioliesi, sähköpatterit (virtauslämmittimet) säteilylämmitysperiaatteella toimiviin lämmittimiin jne.

Siinäpä saarnaa kerrakseen. Kohdat 1-3 eivät siis vaadi minkäänlaisia investointeja, ainoastaan asenteiden ja tottumusten muuttamista. Kuitenkin niillä saadaan aikaiseksi yhteensä jopa 15-30% säästö sähkölaskuun, riippuen lämmitysmuodosta. Maailma pelastuu ja ihminen siinä sivussa.

Toivon, että tämä ensimmäinen kirjoitukseni herättää keskustelua ja kuuntelen mielelläni muidenkin mielipiteitä energiansäästöön liittyen. Käy kommentoimassa, tykkäämässä ja jakamassa Facebookissa.

-Anssi[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *